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U.S. Department
of Transportation

1200 New Jersey Avenue, SE
Washington, DC 20590

JAN 0 4 2016

Pipeline and Hazardous
Materials Safety
Administration

Mr. Edgar A. Whittle
Director, Codes & Standards
One CIS Insurance Company

Reference No. 16-0130

Dear Mr. Whittle;

This letter is in response to your July 20, 2016, letter requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CFR parts 171-180) applicable to thickness testing and repair
of a DOT Specification MC 331 cargo tank. Specifically, you provide a scenario in which an
MC 331 cargo tank shows corroded, gouged, or abraded areas and ask to what minimum
thickness the tank should be tested and repaired.

Section 180.407(i)(4)(ix) requires that thickness testing be performed on known thin areas of the
tank shell, which could include those that are corroded, gouged, or abraded. As specified in

§ 180.407(i)(9), an MC 331 cargo tank built before October 1, 2003, must be thickness tested to
a minimum thickness based on the Ul A form, minus any corrosion allowance. For an MC 331
cargo tank built on or after October 1, 2003, the minimum thickness is the value indicated on the
specification plate. In accordance with the acceptable results of tests and inspections in

§ 180.411(a) and (b)(2), corroded or abraded areas—as well as dents, cuts, digs, and gouges—
should have a minimum thickness no less than the prescribed specification, which in this case is

an MC 331 cargo tank.

Please note that § 180.407(b)(1), (d)(5), and (e)(3) specify that corroded or abraded areas must
be thickness tested in accordance with § 180.407(i)(2), ()(3), (i)(5), and (i)(6). For consistency,
paragraphs (b)(1), (d)(5), and (e)(3) should also reference paragraph (i)(9) as it provides
thickness specifications for MC 331 cargo tanks. This issue will be addressed in a future
rulemaking.

I trust this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.

Chief, Standards Development Branch
Standards and Rulemaking Division
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July 20, 2016

Standards and Rulemaking Division

Pipeline and Hazardous Material Safety Administration
East Building, 2nd Floor

Washington, D.C. 20590-0001

Attention: PHH-10

Request for Internretation

Reference: 178.337-17(b)(9) and (11)

Subject: Minimum Thickness stamping on manufacturers specification plate

Gentleman:

Please provide clarification for the term “minimum thickness” as related to the
manufacturers specification plate for MC-331 cargo tanks et. al.

The regulation, 178.320, defines minimum thickness as the thickness necessary to
meet structural integrity or the thickness as computed per the ASME Code
requirements.

If the computed minimum thickness value is intended to be used as an “Out of Service
thickness”, this value does not give consideration to ASME’s UG-16 for Mill
Undertolerance, Mandatory Appendix 32 for Local Thin Areas or material that is rolled
by the steel mill that may be thicker than the ordered thickness.

Question: If it becomes necessary to restore material thickness due to corrosion,
gouges or abraded areas, what thickness is to be used to gauge the depth of these
conditions and what thickness should the material be restored too?

Please contact me if you have any questions. | may be reached via phone at 781-584-
1104/fax: 781-584-1119 or email: ed.whittle@onecis.com.

st Regards,
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Edgar A. Whittle,
Director,
Codes & Standards




